T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KOCAELİ / DERİNCE - Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Birlikte Yaşama ve Kardeşlik

Kardeş kelimesinin sözlükteki birinci anlamına baktığımızda şöyle yazmaktadır:

“Aynı anne babadan doğmuş veya anne babalarından biri aynı olan çocukların birbirine göre adıdır.”

Fakat biz biliyoruz ki, her ne kadar sözlükte kardeş olabilmek için aynı anne ve/veya babadan doğmuş olmak gerekir dese de hepimizin bir kardeş gibi yakın hissettiği arkadaşlarımız vardır.

Nitekim sözlük de ikinci bir anlam olarak “Kardeş, aralarında değer verilen ortak bir bağ bulunan kişilerden her biridir” demektedir.

Bizler okul çağına geldiğimizde, kardeşliğin birinci anlamından çok ikinci anlamına önem vermeye başlarız. Çünkü günümüzün büyük bir kısmı okulda arkadaşlarımızda bir arada geçer. Birlikte ders dinleyip birlikte ödev yaparız, birlikte oyun oynayıp birlikte yemek yeriz.

Beraber eğitim görürken, beraber yaşarız aslında. Birlik ve beraberliğin önemini, yardımlaşmanın ve paylaşmanın değerini bu çağda öğreniriz. Pek çoğumuz da fark etmeden öğreniriz kardeşçe yaşamayı, kardeş olmayı. Çünkü biliriz ki bir ortamda birlik ve beraberlik içerisinde yaşamak birbirimize kardeşçe, dostça yaklaşmaktan geçer.

Nazım Hikmet’in de dediği gibi;

“Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür  Ve bir orman gibi kardeşçesine!”

Bir insana kardeşçe yaklaşmak nasıl olur derseniz bunun sayısız örneği olacaktır ama en azından bir kez bile olsa;

Koridorda hiç tanımadığınız birinin bağcığını açık gördüğünüzde bağcığa basmak yerine onu uyardıysanız… Bahçede koşarken düşen küçük sınıflardan bir öğrenciye gülmek yerine onu yerden kaldırdıysanız… Sınıfta yere düşen bir pet şişeyi başka birine fırlatmak yerine birinin ayağına takılır diyerek alıp çöpe attıysanız… Evin önünde gördüğünüz küçük kediyi umursamayıp geçmek yerine ona evden bir kap süt çıkardıysanız… Sokakta önünüzde yürüyen teyzenin çantasından sarkan atkısı yerde sürünüyorken siz ona seslenip uyardıysanız…

Kardeşçe yaşamayı öğrenmişsiniz demektir.

Unutmayın ki; sevgi, kardeşlik, hoşgörü ve barışın hakim olduğu bir dünyada, birbirimize düşmanca değil kardeşçe yaklaştığımız sürece bütün problemler çözülecektir

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 06.11.2019 - Güncelleme: 06.02.2024 11:24 - Görüntülenme: 432
  Beğen | 18  kişi beğendi